Det har gått en vecka nu. Sedan den sista träffen med den första kullen Framtidsentreprenörer. Eller åtminstone den sista formella utbildningsträffen. För nu är de klara och certifierade. Den här fantastiska gruppen människor med olika idéer i olika utvecklingsstadier. Från olika bakgrunder och delar av regionen. Men förenade i någon slags övertygelse om att deras idéer ska göra skillnad för de samhällen där de finns. Utan att skada natur, miljö eller klimat. Samtidigt som de är meningsfulla att utveckla.
Vi dubblade antalet platser på kursen eftersom det var så många som sökte. Kanske var det vårt bästa beslut. Under de tio olika tillfällen som Framtidsentreprenörerna samlats – ibland i rum och oftast helt digitalt – har en stor del av tiden lagts på dialoger deltagarna emellan. Parvis eller i smågrupper. De har visat varandra stor tillit och hjälpt varandra framåt i olika frågeställningar genom hela processen.
När vi öppnar dörrar och släpper in människor i rum där de hinner lyssna på varandra och utveckla tillitsfulla relationer, då händer det bra saker. Sara och Fredrik på Bronner och Bronner Samhällsförbättring tillsammans med Josephine Hedlund på Coompanion Mälardalen öppnade dörren den här gången. Vi är tacksamma över att Region Örebro län finansierade utbildningen och bidrog med viktiga perspektiv under processen genom kloka Johan Södergren.
I filmen om Framtidsentreprenörerna säger Josephine att hon är övertygad om att de kommer att göra skillnad i sina samhällen. Ja, det kommer de att göra. Både de här människorna som nu är certifierade Framtidsentreprenörer och de som vi inte mött än.
Sverige är fullt av Framtidsentreprenörer. Vi hoppas att kunna öppna fler dörrar tillsammans med kloka aktörer, eftersom vi sett en unik och fantastisk idéutveckling ta fart när vi låter dem lyssna på varandra.
Bronner & Bronner Samhällsförbättring har utvecklat en filosofi och metod för att bidra till en verkligt hållbar idé- och affärsutveckling. Det behövs som komplement och nytillskott när det svenska företags- och innovationsfrämjandet behöver utgå ifrån hållbara idéer om vi tillsammans – i kommuner, regioner och landet – ska kunna nå de mål och åtagande vi har enligt de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. I vår filosofi, grunden till den här utbildningen, balanserar vi fyra perspektiv:
Meningsfull idéutveckling
Samhällsnyttig idéutveckling
Planetnyttig idéutveckling
Ekonomisk bärkraftig och resilient idéutveckling
I alla de samtal vi haft med Framtidsentreprenörerna har vi förstått att det där inte behöver vara så svårt. Att balansakten mellan de där olika perspektiven kommer ganska naturligt när vi pratar med varandra och låter de samtalen få tid och plats. Att agera hållbart är inte så onaturligt som vi ibland tycks tro. Tvärtom, det är nog det som de flesta människor som utvecklar idéer vill.
Vi tackar alla inblandade för den här första omgången. Och ser fram emot att möta fler Framtidsentreprenörer. I hela Sverige.